Home Chirurgie BariatricaSleeve Gastric Impactul obezității asupra memoriei

Impactul obezității asupra memoriei

Impactul obezității asupra memoriei reprezintă un subiect de interes pentru mulți cercetători. O echipă de cercetători de la Cambridge University discută într-un studiu despre impactul obezității asupra memoriei. 

Există dovezi care arată că excesul de greutate corporală este asociat cu modificări ale structurii și funcției creierului și cu o serie de deficite cognitive. În special, cercetările sugerează că obezitatea este asociată cu disfuncția hipocampului și a lobului frontal, care ar putea avea un impact asupra memoriei.

Impactul obezității asupra memoriei

Pentru a afla impactul obezității asupra memoriei, echipa a emis ipoteza că indicele de masă corporală mai mare ar fi asociat cu o performanță redusă la un test de memorie episodică care evaluează nu numai conținutul, ci și integrarea contextului și a caracteristicilor. Un total de 50 de participanți cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, cu IMC variind de la 18 la 51, au fost testați pe un test de memorie episodică în stil ce-unde-când intitulat “găsește comoara”.

IMC mai mare a fost asociat cu o performanță semnificativ mai scăzută la sarcina de memorie ce-unde-când și toate elementele individuale: identificarea obiectelor, memoria locației și memoria ordinii temporale.

Potrivit studiului apărut în 2016, cercetările recente indică faptul că poate exista un element psihologic semnificativ în sindromul obez, cu propuneri că deficitele cognitive pot apărea atât ca urmare a obezității, cât și ca potențial factor cauzal în apariția acestuia.

Problemele de sănătate asociate obezității impacteaza creierul  

Dovezile acumulate sugerează că problemele de sănătate legate de obezitate (cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială) împreună cu adipozitatea în sine au un impact semnificativ asupra structurii și funcției creierului, atât la rozătoare cât și la oameni.

Autorii enumerează o serie de studii care arată ca pacienții amnezici care nu își amintesc consumul recent pot uneori să mănânce mai multe mese consecutive fără a raporta sațietate sau disconfort.

Un alt studiu pe 486 de adulți clasificați în grupuri cu greutate normală, supraponderali și obezi, în funcție de IMC, care au fost supuși unui test de memorare, arată că persoanele obeze au avut performanțe de memorie mai slabe față de restul persoanelor.

Dr Ștefan Tucă- chirurgia obezității

Tel: 0723 042 207

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button