Home Chirurgie laparoscopicaChirurgie Colorectala Operatie laparoscopica de colon

Operatie laparoscopica de colon

Despre chirurgia convențională a colonului

Operatie laparoscopica de colon, este termenul care descrie multiple proceduri chirurgicale pentru boli ale colonului. Pacienții suferă o intervenție chirurgicală colonica sau o operatie laparoscopica de colon pentru o serie de afecțiuni, cum ar fi: cancer colorectal, polipi, boală inflamatorie intestinală (boala Crohn, colită ulcerativă), stenoza colonului și diverticulită. Procedurile chirurgicale tradiționale “deschise” pot necesita o singură incizie abdominală lungă. Chirurgia tradițională are ca rezultat o ședere medie în spital de o săptămână sau mai mult, și de obicei o recuperare de 6 săptămâni. Sunt disponibile opțiuni mai puțin invazive pentru mulți pacienți care se confruntă cu chirurgia colonului.

Despre operatie laparoscopica de colon

Ce este colonul?
Colonul este intestinul gros, este partea inferioară a tractului digestiv. Intestinul este un organ tubular lung, format din intestinul subțire, colon (intestin gros) și rect, care este ultima parte a colonului. După ce mâncarea este înghițită, începe să fie digerată în stomac și apoi se golește în intestinul subțire, unde partea nutritivă a alimentelor este absorbită. Resturile de deșeuri se deplasează prin colon în rect și sunt eliminate din corp. Colonul și rectul absorb apa și “țin ” deșeurile până când sunteți gata să le expulzați.

Ce este o operatie laparoscopica de colon?

Tehnica chirurgicala cunoscută ca și  operatie laparoscopica de colon, este o tehnica minim invaziva, laparoscopica, care permite chirurgilor să realizeze multiple proceduri chirurgicale colonice prin incizii mici. În funcție de tipul de procedură, pacienții pot părăsi spitalul în câteva zile și se pot întoarce la activități normale mai repede decât pacienții care se recuperează după intervenții chirurgicale deschise.

În majoritatea operatiiilor laparoscopice de colon, chirurgii operează prin 4 sau 5 deschideri mici (de maxim 1 cm), în timp ce urmăresc o imagine mărită a organelor interne ale pacientului pe un monitor. În unele cazuri, una dintre deschiderile mici poate fi prelungită la 2 sau 3 centimetri pentru a finaliza procedura.

Care sunt avantajele după o  operatie laparoscopica de colon?

Rezultatele pot varia în funcție de tipul de procedură și de starea generală a pacientului.
Avantajele comune sunt:

 • mai puțină durere postoperatorie
 • șederea în spital mai scurta
 • revenire mai rapidă la dieta solidă
 • revenirea mai rapidă a funcției intestinale
 • întoarcerea mai rapida la activitatea normală
 •  rezultate cosmetice mai bune

Sunteți un candidat pentru o  operatie laparoscopica de colon?

Deși o operatie laparoscopică de colon are multe beneficii, este posibil să nu fie adecvată pentru unii pacienți. Obțineți o evaluare detaliată de la un chirurg calificat în chirurgie laparoscopică, chirurg care ar trebui sa se consulte cu medicul dumneavoastră de familie pentru a afla dacă această tehnică este adecvată pentru starea dumneavoastră.

Ce investigații sunt  necesare pentru o operatie laparoscopica de colon?

Cele mai multe boli ale colonului sunt diagnosticate printr-o colonoscopie. Un colonoscop este un tub moale, flexibil, gros cât un deget, care se introduce în anus și apoi avansat prin întregul intestin gros. Aceasta colonoscopie permite chirurgului să privească în interiorul colonului. În plus, poate fi necesară o scanare CT a abdomenului.

Pregătirea pentru chirurgie

Pregătirea preoperatorie include  analize de sânge, evaluare chirurgicala, radiografie toracică și un EKG în funcție de vârsta și starea dumneavoastră medicală.
După ce chirurgul va evalua riscurile și beneficiile potențiale ale operației, va trebui să fiți de acord cu consimțământul scris pentru intervenția chirurgicală.
Pot fi necesare transfuzii de sânge și/sau produse din sânge în funcție de starea dumneavoastră.
Chirurgul poate dori ca colonul și rectul să fie complet goale înainte de operație. Dacă este cazul, trebuie să beți o soluție specială de curățare, în asa fel încât colonul va fi gol de conținut în ziua operației.
Urmați cu atenție instrucțiunile chirurgului. Dacă nu puteți lua preparatul pentru golirea colonului, contactați-l pe chirurg.
Renunțați la fumat înaintea intervenției – nefumătorii recuperează mult mai bine după orice intervenție, este dovedit prin numeroase studii.

Cum se realizează  o operatie laparoscopică de colon?

In cazul unei operatii laparoscopice de colon se utilizează o camera speciala numita laparoscop (un telescop mic conectat la o cameră video) care este introdusa printr-un trocar (un instrument tubular îngust ca instrument) în cavitatea abdominala. La începutul procedurii, abdomenul este umflat cu dioxid de carbon pentru a oferi un spațiu de lucru pentru chirurg. Laparoscopul transmite imagini din interiorul cavității abdominale, oferind chirurgului o vedere mărită a organelor interne ale pacientului pe un monitor. Mai multe trocare sunt inserate pentru a permite chirurgului să lucreze în interior și să îndepărteze o parte a colonului.

Ce se întâmplă dacă o operație laparoscopica de colon  nu poate fi efectuată sau finalizată prin metoda laparoscopică?

La un număr de pacienți, laparoscopia nu poate fi efectuată. Factorii care pot crește posibilitatea de a alege sau de a transforma totul în procedura “deschisă” pot include:

 • obezitatea
 • antecedente de intervenții chirurgicale abdominale anterioare
 • sângerarea în timpul operației
 • tumori mari.

Decizia de a se transforma o  operatie laparoscopica de colon, într-o procedură deschisă, aparține chirurgului și se bazează strict pe siguranța pacienților.

Dupa operație

La ce ar trebui să va așteptați după operație?
După operație, este important să urmați instrucțiunile chirurgului dumneavoastră. Deși mulți pacienți se simt bine în câteva zile, amintiți-vă că corpul dumneavoastră are nevoie de timp pentru a se vindeca.

Când să sunați chirurgul dumneavoastră după o  operatie laparoscopica de colon?

 • febră persistentă peste 39 C
 • sângerarea din rect, anus
 • creșterea meteorismului abdominal (balonare)
 • durere intensa, care nu este ușurată de medicamentele prescrise
 • greață sau vărsături persistente
 • frisoane
 • tuse persistentă sau dificultăți de respirație
 • drenaj purulent (puroi) de la orice incizie
 • înroșirea în jurul oricărei incizii, care se înrăutățește sau devine mai mare
 • când nu puteți mânca sau bea lichide.
5 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button