Recuperarea după operația de colecist
Colecistectomia, operația de colecist, în care acesta este îndepărtat, este una dintre cele mai comune intervenții chirurgicale la nivel abdominal. Anual, aproximativ o jumătate de milion de oameni ajung să facă colecistectomie. Aceasta poate fi realizată prin chirurgie deschisă sau laparoscopică. Cea din urmă este de preferat, datorită riscurilor scăzute și recuperării mai line și mai rapide.
Operația de colecist îți poate fi recomandată dacă te confrunți cu următoarele probleme:
- Colecistită – inflamația acută sau cronică a colecistului
- Polipi la nivelul vezicii biliare (de dimensiuni mari)
- Pancreatită – inflamația pancreasului (cauzată de calculi biliari)
- Litiază biliară (cunoscută popular sub numele de pietre la fiere)
- Calculi în căile biliare
Cât durează recuperarea după operația de colecist?
În general, dacă operația de colecist a fost realizată laparoscopic, pacienții pot pleca acasă chiar în ziua intervenției. În funcție de indicațiile medicului, este posibil să petreci și o noapte în spital. Este bine ca în ziua externării, să ai o persoană de încredere care să stea cu tine cel puțin 24 de ore.
În timpul perioadei de recuperare poți experimenta stări de greață, durere abdominală și gaze. Unele persoane pot avea scaune moi o perioadă de 4-8 săptămâni. Medicul îți poate recomanda medicamente care să-ți aline efectele secundare după intervenția chirurgicală.
Îți poți relua activitățile obișnuite după aproximativ două săptămâni. În cazul muncilor care necesită efort fizic, perioada până la reluarea activităților poate dura mai mult. Medicul curant o să-ți spună pe baza evaluărilor când este momentul oportun pentru efort fizic mai intens și susținut. Este important să eviți ridicarea de greutăți până la vindecarea și recuperarea totală.
Păstrează zona inciziei curată și uscată. Pentru reducerea umflării și a durerii, poți pune o pungă cu gheață înfășurată într-un prosop curat. Menține gheața pe burtă între 10 și 20 de minute. Poți face asta o dată la două ore. Dacă zona continuă să se umfle și să supureze, cere ajutorul medicului. Solicită, de asemenea, ajutorul medical dacă faci febră și ți se înrăutățește starea.
Regim după operație de colecist și activitățile sportive
În general, în materie de efort după operația de colecist, este nevoie de odihnă pentru primele 24 de ore. Este important ca ulterior să te plimbi cât mai des posibil. Activitatea fizică ușoară te va ajuta să te recuperezi mai repede. Dar ține cont de limitele corpului tău și nu te forța. Pentru reluarea antrenamentelor sportive, este nevoie să discuți cu medicul și să urmezi indicațiile acestuia.
În mod obișnuit nu trebuie să ții un regim după operația de colecist realizată laparoscopic, cel puțin nu unul foarte restrictiv. Este totuși ideal să-ți ajustezi dieta ca să faci mai ușor trecerea la digestia fără ajutorul colecistului. Până la ajutarea sistemului digestiv, încearcă să eviți pe cât posibil alimentele cu multă grăsime, și nu mânca prăjeli.
Meniul după operația de colecist ar trebui să conțină alimente degresate sau cu conținut redus de grăsime. De asemenea, oferă-i corpului proteine de bună calitate și alimente bogate în fibre.
Alimentele recomandate în recuperarea de după operația de colecist pot fi:
- Cereale integrale (preferabil neîndulcite).
- Leguminoase, precum lintea, fasolea, năutul și mazărea. Totuși, unele persoane nu le tolerează din cauza potențialului de a balona. Dacă faci parte din această categorie, evită-le.
- Carne de pui, carne roșie slabă, pește slab și fructe de mare.
- Fructe și legume, inclusiv salate din frunze verzi.
- Iaurt și kefir.
În primele zile încearcă să mănânci porții mici de mâncare. Încetul cu încetul, vei putea să revii la cantitățile cu care erai obișnuit/ă înainte de operație.
Dacă ai probleme cu colecistul și ți-a fost indicată o colecistectomie, lasă-te pe mâna unui chirurg cu experiență în laparoscopia avansată. Fă-ți o programare la Dr. Stefan Tucă, medic primar în chirurgie generală cu competență în chirurgia laparoscopică avansată. Acesta realizează cu succes și operații bariatrice și tratează obezitatea.