Lipomul

Lipomul

Lipomul este o tumora benigna, frecventa, care se dezvolta pornind de la  țesutul adipos situat sub piele. Se prezintă ca o tumefacție (umflătura) supla sau moale, situata subcutanat, intre piele și țesutul muscular. De obicei este insensibila, nedureroasa și are o creștere progresiva în volum de-a lungul anilor sau deceniilor.

Unde se localizează lipoamele la nivelul corpului ?

Se localizează în general la nivelul brațelor, antebrațelor, la rădăcina coapselor, pe spate, gat, frunte, etc. (sau oriunde pe corp). Lipomul poate fi unic sau multiplu (lipomatoza difuza). Dimensiunile variază de la dimensiuni comparabile cu ale unei alune, nuci pana la dimensiunea unei portocale sau mai mari.

Este lipomul o formațiune dureroasa?

In general nu este dureroasa, dar poate deveni, mai ales în cazul special al localizării lipomului sub planul muscular (când  lipomul aflat de fapt intre  doua planuri musculare, care se mișca unul în raport cu celalalt, poate genera dureri),  sau în cazul în care prin volumul sau exercita fenomene de compresiune pe fascicule nervoase.

Cum se pune diagnosticul de lipom ?

Pacientul se prezintă la medic pentru ca a remarcat apariția unei bule de grăsime ce a crescut în ultimul timp, a devenit dureroasa sau inestetica. Nu în ultimul rând, pacientul este preocupat de natura formațiunii.

Medicul va face examenul clinic prin simpla palpare și va constata cel mai adesea o formațiune moale, mobila, nedureroasa. Pielea situata deasupra lipomului are aspect normal. La cel mai mic dubiu în legătura cu natura formațiunii, se poate realiza o biopsie pentru diagnosticul diferențial cu liposarcomul, care este o tumora maligna. Realizarea unei ecografii de parți moi poate fi utila în diagnostic. Examenul de certitudine în ceea ce privește natura formațiunii este cel histopatologic (se examinează întreaga piesa extirpata chirurgical).

Când se aplica tratamentul chirurgical ?

O operație lipom, poate fi realizata oricând din rațiuni estetice, sau în cazul în care lipomul e dureros, jenant, sau când se suspicionează o alta natura decât cea lipomatoasa a formațiunii respective. Lipomul se poate opera sub anestezie locala (în majoritatea cazurilor), dar în funcție de mărime și localizare un alt tip de anestezie (rahidiana, generala chiar) poate fi necesar.

Incizia este de obicei centrata pe lipom, în raport cu talia acestuia. Chirurgul va diseca, pune în evidenta și va extirpa formațiunea. Intervenția se încheie cu sutura estetica a pielii.
Piesa extirpata trebuie trimisa unui laborator de anatomie patologica pentru analiza.

Ce se întâmpla înainte și după o operație lipom?

Veți fi spitalizat în dimineața operației. Este necesar un bilet de trimitere de la medicul de familie și o adeverința de salariat sau talon pensie, pentru a putea proba calitatea dumneavoastră de asigurat.

Odată spitalizat, zona ce urmează sa fie operata va fi epilata. Intervenția are loc cel mai frecvent sub anestezie locala, deci veți putea părăsi în acest caz spitalul în aceeași zi. Rareori, operația de lipom necesita supraveghere 24 de ore. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operație. Pentru a avea o cicatrice cât mai estetica, este bine sa evitați expunerea regiunii operate la razele directe ale soarelui, în primul an de la operație.

126 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button