Home Chirurgie laparoscopicaHernii si Eventratii Eventrație voluminoasă operată laparoscopic

Eventrație voluminoasă operată laparoscopic

Eventrație voluminoasă operată laparoscopic. Societatea Europeană a Herniei categorisește toate eventrațiile mai mari de zece centrimetri în grupul eventrațiilor gigant. Deși sunt astfel clasate, fiecare caz are particularitățile sale și necesită o intervenție personalizată. 

Ce este o eventrație voluminoasă

Eventrația reprezintă o hernie postoperatorie care are loc cel mai frecvent în peretele abdominal, din cauza unui defect de cicatrizare. Poate apărea oriunde pe peretele abdominal unde structura musculară a fost resuturată după o intervenție chirurgicală. Este mai întâlnită după operația deschisă decât după o operație laparoscopică.

Atunci când dimensiunea eventrației depășește zece centimetri intră în categoria de eventrație voluminoasă sau giant. Eventrațiile voluminoase prezintă un risc mai mare pentru pacient și o provocare pentru chirurg. Este important deci, ca pacientul să se prezinte la chirurg înainte ca eventrația să ajungă la dimensiuni mari. 

Tratamentul pentru eventrație voluminoasă

Eventrația de orice dimensiune poate fi tratată doar chirurgical. Pentru a diminua riscurile, este important ca pacientul să ia măsuri înainte să ajungă la complicații. Operația va fi realizată sub anestezie totală sub atenta urmărire a personalului medical. 

Eventrația voluminoasă poate fi reparată prin operație deschisă sau prin operație laparoscopică. În funcție de fiecare pacient în parte și istoricul său medical, îi va fi recomandată una dintre cele două abordări chirurgicale. Chirurgul este cel care stabilește care este cea mai potrivită operație pentru o eventrație voluminoasă. 

În anumite cazuri, pentru a salva viața pacientului, chirurgul care a început procedura laparoscopic poate decide să o finalizeze prin operație deschisă. 

Când eventrația voluminoasă este operată laparoscopic, chirurgul fixează la nivelul peretelui abdominal o plasă chirurgicală. Acestea nu produc aderențe față de organele din abdomen și sunt plasate în așa fel încât beneficiile să fie de durată. Plasele întăresc peretele abdominal și sunt foarte bine tolerate de pacienți. 

Avantaje eventrație voluminoasă operată laparoscopic

Dacă chirurgul a decis că eventrația voluminoasă va fi reparată laparoscopic, există următoarele avantaje pe care trebuie să le știi:

  • Spitalizarea va fi redusă. În general, spitalizarea durează între 24 și 48 de ore. 
  • Recuperarea este rapidă, la fel și întoarcerea la activitățile zilnice. Singura limitarea este evitarea efortului fizic în primele două luni după intervenție.
  • Este potrivită și pentru persoanele obeze. „Am operat astăzi la Spitalul Gral Medical o eventrație voluminoasă, cu un deficit de perete de peste 10 centimetri, însoțită de un proces aderențial intens. Pacienta are peste 120 de kilograme, iar abordul laparoscopic a fost un real avantaj”, spune chirurgul Dr. Ștefan Tucă. 
  • Durere cu mult mai scăzută decât în operația deschisă. La ieșirea din spital chirurgul prescrie un tratament medicamentos, deci disconfortul va fi minim.
  • Cicatrici de dimensiuni mici, până la un centimetru. În unele cazuri, în funcție de capacitatea de regenerare a pielii, acestea abia vor fi mai fi vizibile. 
  • Operația laparoscopică este minim invazivă și scad și șansele de infecție.
  • Nu este nevoie de regim alimentar după intervenție. 

Pentru repararea cu succes a eventrației voluminoase lasă-te pe mâna unui chirurg cu experiență în laparoscopia avansată. Fă-ți o programare la Dr. Stefan Tucă, medic primar în chirurgie generală cu competență în chirurgia laparoscopică avansată. 

2 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button